środa, 23 kwietnia 2014

Potrawka z pieczarkami, mięsem mielonym i zieloną soczewicą

        Dzień nie za dobrze zaczęty i jak na razie...raczej tak do końca będzie, niestety, ale coż tam, życie. W takim razie na poprawę humoru...dzisiaj szybka potrawka z mahroomsami, z racji minionego niedawno Światowego Dnia Pieczarek....;-)

Składniki: 

  • 0,5 kg mięsa mielonego ( ja akurat użyłam mięsa z mielonej piersi indyka)
  • 250g pieczarek
  • szklanka ugotowanej wcześniej już zielonej soczewicy
  • koncentrat pomidorowy (3-4łyżeczki)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 większe ogórki kwaszone
  • 1 mała cebulka biała
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, pieprz czarny
  • łyżeczka miodu
  • oliwa (do smażenia)


Przygotowanie:

Obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z połowy cytryny (żeby nie stały się czarne) i smażymy na patelni. Odkładamy je na potem ;-)
Na tej samej patelni podsmażamy na oliwie pokrojona w drobna kostkę cebule, kiedy juz jest miekka dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Potem mięso z indyka. Podsmażyć chwile mięso, chwilę później zalać rozmieszanym w szklance wody koncentratem pomidorowym. Obserwujemy jak się "zachowuje" sos, możemy opcjonalnie dodać wody jeśli uznamy, że jest za gęsty. Wrzucamy pokrojone ogórki i paprykę, przygotowane wcześniej pieczarki. Chwiele je dusimy. Przyprawiamy według uznania, ja użyłam ukochanych ziół prowansalskich, soli, pieprzu czarnego, pieprzu cayenne-oczywiście z umiarem, chyba że ktoś zdecydowanie lubi na "ostro" ;-) i  miodu, który nadaje lekko słodkawy posmak, uszlachetniając resztę cudnych składników...coś ala ostro-słodko ;-)  Na koniec dodajemy wcześniej ugotowaną soczewicę. Mieszamy wszytko razem. I...gotowe ;D












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz