Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego ( ja akurat użyłam mięsa z mielonej piersi indyka)
 - 250g pieczarek
 - szklanka ugotowanej wcześniej już zielonej soczewicy
 - koncentrat pomidorowy (3-4łyżeczki)
 - 1 papryka czerwona
 - 2 większe ogórki kwaszone
 - 1 mała cebulka biała
 - 2 ząbki czosnku
 - sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, pieprz czarny
 - łyżeczka miodu
 - oliwa (do smażenia)
 
Przygotowanie:
Obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z połowy cytryny (żeby nie stały się czarne) i smażymy na patelni. Odkładamy je na potem ;-)
Na tej samej patelni podsmażamy na oliwie pokrojona w drobna kostkę cebule, kiedy juz jest miekka dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Potem mięso z indyka. Podsmażyć chwile mięso, chwilę później zalać rozmieszanym w szklance wody koncentratem pomidorowym. Obserwujemy jak się "zachowuje" sos, możemy opcjonalnie dodać wody jeśli uznamy, że jest za gęsty. Wrzucamy pokrojone ogórki i paprykę, przygotowane wcześniej pieczarki. Chwiele je dusimy. Przyprawiamy według uznania, ja użyłam ukochanych ziół prowansalskich, soli, pieprzu czarnego, pieprzu cayenne-oczywiście z umiarem, chyba że ktoś zdecydowanie lubi na "ostro" ;-) i miodu, który nadaje lekko słodkawy posmak, uszlachetniając resztę cudnych składników...coś ala ostro-słodko ;-) Na koniec dodajemy wcześniej ugotowaną soczewicę. Mieszamy wszytko razem. I...gotowe ;D



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz