W końcu nie trzeba być szefem, żeby się na nie skusić...;-)
Składniki:
Biszkopt
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 szklani mleka
- 2 budynie śmietalnowe/waniliowe
- 150 g masła
- 1/3 szklanki cukru
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Masa kajmakowa o smaku krówkowym (gotowa)
Przygotowanie:
Pieczemy biszkopt- ubijamy jajka z cukrem ( najpierw białka na szywno, potem dodajemy cały czas ubijając żółtka). Na końcu stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.C
Masa budyniowa:
Gotujemy budyń 1,5 szklanki mleka i 0,5 szklnki mleka do rozmnieszania budyniu, odstawiamy do wystygnięcia. Potem ucieramy z masłem na puszysta masę.
Masa śmietanowa:
Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie ( niewielka ilość). Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie ( niewielka ilość). Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Układamy warstawy...;-)
Na biszkopt ( ja akurat pominęłam nasączanie) rozkładamy :
- masę budyniową
- potem idzie warstwa herbatników
- masa kajmakowa,
- warstwa herbatników,
- masa śmietanową,
- ja dałam roztopioną gorzką czekoladę ( w formie esów floresów ;-) )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz