W końcu nie trzeba być szefem, żeby się na nie skusić...;-)
Składniki:
Biszkopt
- 3 jajka
 - 0,5 szklanki cukru
 - 3/4 szklanki mąki
 - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa budyniowa:
- 2 szklani mleka
 - 2 budynie śmietalnowe/waniliowe
 - 150 g masła
 - 1/3 szklanki cukru
 
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30%
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 1 łyżka żelatyny
 
Masa kajmakowa o smaku krówkowym (gotowa)
Przygotowanie:
Pieczemy biszkopt- ubijamy jajka z cukrem ( najpierw białka na szywno, potem dodajemy cały czas ubijając żółtka). Na końcu stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.C 
Masa budyniowa:
Gotujemy budyń 1,5 szklanki mleka i 0,5 szklnki mleka do rozmnieszania budyniu, odstawiamy do wystygnięcia. Potem ucieramy z masłem na puszysta masę.
Masa śmietanowa: 
Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie ( niewielka ilość). Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie ( niewielka ilość). Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Układamy warstawy...;-)
Na biszkopt ( ja akurat pominęłam nasączanie) rozkładamy :  
- masę budyniową
 - potem idzie warstwa herbatników
 - masa kajmakowa,
 - warstwa herbatników,
 - masa śmietanową,
 - ja dałam roztopioną gorzką czekoladę ( w formie esów floresów ;-) )
 



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz