Mocno się stęskniłam, więc cieszę sie, że w końcu była okoliczność i powód wpadnięcia do domku, kochanego domku. W ramach odreagowania i rozgrzewki przed światecznymi, kuchennymi przygotowaniami...no i też co najważniejsze w celu zapewnienia małej słodkości do kawy dla taty ;-) Szybkie ciastka, czyli...ciasteczka owsiane ;-)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jabłka (słodkie, średniej wielkości)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- dodatki: 1 szklanka z pomieszanymi pestkami słonecznika, dyni (juz wcześniej uprażone), siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi
* możecie dać to na co macie ochotę albo..to co po prostu macie w danej chwili w swoich zasobach kuchennych np. rodzynki, żurawinę
Przygotowanie:
- Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić ( ja swoich nie obierałam, ale jak kto woli). Dusić z cynamonem na wolnym ogniu. Do uzyskania konsystencji musu. Odstawiamy do wystudzenia.
- Do jednej miski dodajemu wszystkie suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia, otręby, płatki owsiane, cukier, nasze dodatki.
- Do drugiej miski wbijamy dwa jajka i utrzepujemy, dodajemy mleko i olej. Wszystko wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy podstygnięte jabłka i mieszamy jeszcze raz.
- Nakładamy łyżką na pergamin masę i formujemy okrągłe ciastka, lekko je dociskając. Ciastka nieco urosną więc pamiętajmy o odstępach między układanymi ciastkami. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego w 200 st.C, pieczemy przez ok.15-20 minut, na złoty kolorek.
I gotowe ;-)
![]() |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz