czwartek, 12 czerwca 2014

Naleśniki z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Pozytywny, słoneczny dzień, szczęściem nie do opisania jest możliwość eksperymentowania w kuchni i robienie czegoś nowego. Hmm...tzw powiew swieżości ;-) Nie ma to jak mile zaskoczyć siebie i kolejno potencjalnych obiadożerców. Niemniej jednak naleśniki...okazały się dzisiejszym sposobem zaspokojenia ochoty na szpinak ;-) 

Składniki: 
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • pół słoiczka suszonych pomidorów 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatałowa, łyżka sosu sojowego jasnego, bazylia, pieprz ziołowy, pieprz czarny


Przygotowanie farszu:
Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy pokrojoną wcześniej cebulę, potem dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek. Następnie wrzucamy szpinak ( wcześniej odcinamy ogonki). Dodajemy odrobinę wody, lekko dusimy. Dodajemy niewielką ilość sosu sojowego, przyprawiamy gałką muszkatałową i resztą przypraw. Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy na wcześniej usmażonych naleśnikach. Układamy gotowe naleśniki w naczyniu żaroodpornym.
Polewamy naleśniki wcześniej przygotowanym beszamelem i posypujemy stratym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190st. przez ok.20 minut. Gotowe ;-D






3 komentarze:

  1. Skład farszu bardzo mi się podoba, bo uwielbiam połączenie szpinaku z suszonymi pomidorkami ;) Naleśniki musiały być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie też uwielbiam takie połączenie ;-) Zapraszam na swojego drugiego bloga może też znajdziesz coś dla siebie http://wszystkie-drogi-prowadza-do-kuchni.blogspot.com/ 
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Robiłam kiedyś bardzo podobny przepis, ale jutro wypróbuje ten :)
    Zapraszam na mojego bloga kulinarnego :) dodałam tego bloga do listy najlepszych blogów kulinarnych :)
    http://zbiorblogowkulinarnych.blogspot.com/ zapraszam

    OdpowiedzUsuń