Składniki:
- Ciasto:
100 g masła
200g mąki
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1żółtko
- Dodatki:
1 śmietana 30%
1 opakowanie serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
świeże truskawki ( ilość według uznania)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i dodjemy masło (schłodzone) i kroimi masło nożem. Dodajemy jajko, żółtko i szybko zagniamy. Zawijamy ciasto w folie aluminiawą i wkłądamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie, wyciągamy ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i wykładamy do formy na tarte, ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie przykrywamy ją folią aluminiową i obciążamy ( ja akurat użyłam do tego celu grochu, który był pod ręką, ale możecie użyć czegoś innego oczywiście ;-)) Pieczemy w 180st. przez ok. 15 minut, potem ściągamy folie z obciążeniem i dalej pieczemy do zarumienienia kolejne ok.10 minut.
Śmietanę ubjamy na sztywno z cukrem pudrem dodając porcjami serem mascarpone. Tak przygotowaną masą przekładamy przestudzoną tartę i dekorujemy pokrojonymi wcześniej truskawkami. Gotowe do podania ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz